Hoofdmenu:
De vereniging > Statuten
NAAM, DUUR EN ZETEL
Artikel 1
1. De vereniging draagt de naam Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs, bij afkorting VPCO, in deze statuten verder te noemen “de vereniging”.
2. De vereniging is opgericht op 20 april 1950 en is aangegaan voor onbepaalde tijd.
3. De vereniging is gevestigd op Curaçao.
GRONDSLAG EN DOEL
Artikel 2
De vereniging erkent Jezus als de Christus en Eniggeboren Zoon van God, de Zaligmaker der wereld en aanvaardt Zijn getuigenis als richtsnoer voor haar doen en laten.
Artikel 3
1. De vereniging heeft, uitgaande van haar grondslag, tot doel het bevorderen van het protestants christelijk onderwijs, mede in de zin van opvoeding, in het algemeen, en het verzorgen van dit onderwijs ten behoeve van de in artikel 5 bedoelde leden van de vereniging, de aan hun zorg toevertrouwde kinderen daaronder begrepen, in het bijzonder.
2. De vereniging tracht haar doel onder meer te bereiken door:
a. het stichten, in-stand-houden en ontwikkelen van protestants christelijke onderwijs- en opvoedings- instellingen, als ook de exploitatie daarvan;
b. het houden van bijeenkomsten het onderwijs en de opvoeding op protestants christelijke grondslag betreffende;
c. het bevorderen van de samenwerking met andere protestants christelijke onderwijs- en opvoedings- organisaties en het oprichten van of deelnemen in deze organisaties;
d. het ontplooien van initiatieven die bevorderlijk zijn voor het protestants christelijk onderwijs en de protestants christelijke opvoeding,
e. het bevorderen van de samenwerking van christenen met betrekking tot de belangen van onderwijs en opvoeding.
LEDEN VAN DE VERENIGING
Artikel 4
De vereniging kent gewone leden, buitengewone leden, ereleden en begunstigers.
Artikel 5
1. Als gewoon lid kan worden toegelaten:
a. een meederjarige, die de doelstelling van de vereniging onderschrijft en als lid staat ingeschreven bij een als zodanig door de vereniging aanvaard protestants kerkgenootschap;
b. een meerderjarige, die de doelstelling van de vereniging onderschrijft en als lid staat ingeschreven bij een als zodanig door de vereniging aanvaard protestants kerkgenootschap, en waarvan een kind of een aan zijn zorg toevertrouwd kind als leerling tot een onderwijs- en opvoedingsinstelling van de vereniging is toegelaten.
2. Als buitengewoon lid kan worden toegelaten een
meerderjarige, die de doelstelling van de vereniging onderschrijft en de grondslag van de vereniging ook als richtsnoer voor zijn persoonlijk leven aanvaardt, dan wel deze grondslag eerbiedigt, en waarvan een kind of een aan zijn zorg toevertrouwd kind als leerling tot een onderwijs- en opvoedinginstelling van de vereniging is toegelaten.
Artikel 6
1. Tot erelid kan worden benoemd de persoon, die zich jegens de vereniging of het onderwijs en de opvoeding op protestants christelijke grondslag buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt.
2. Als begunstiger kan worden toegelaten de meerderjarige persoon of de rechtspersoon, die de vereniging financieel, dan wel in natura, steunt.
Artikel 7
In deze statuten wordt verstaan onder lid zowel het gewone lid, als het buitengewone lid, als het erelid, tenzij anderszins mocht blijken.
INRICHTING VAN DE VERENIGING
Artikel 8
De vereniging heeft een ledenvergadering, een bestuur een voorzitter.
Ledenvergadering
Artikel 9
Tezamen vormen de leden de ledenvergadering.
Bestuur
Artikel 10
Het aantal leden van het bestuur wordt bepaald door de ledenvergadering, doch bedraagt ten minste zeven.
Artikel 11
1. De leden van het bestuur worden, met inachtneming van lid 2, door de ledenvergadering benoemd uit de gewone leden.
2. Niet benoembaar tot lid van het bestuur zijn zij, die, of waarvan echtgenoten of bloed- of aanverwanten tot de tweede graad ingesloten, tot de vereniging of een door of namens de vereniging bestuurde of medebestuurde instelling in dienstbetrekking staan of ten aanzien waarvan na het beëindigen van die dienstbetrekking nog geen jaar is verstreken.
Artikel 12
Jaarlijks treedt ten minste één vierde van het aantal bestuursleden volgens een door het bestuur vast te stellen rooster af. De aftredende leden zijn terstond herbenoembaar.
Artikel 13
De betrekking van bestuurslid neemt een einde, zodra niet meer aan de eisen tot benoeming wordt voldaan.
Artikel 14
De ledenvergadering is bevoegd een lid van het bestuur te schorsen en te ontslaan.
Artikel 15
In een tussentijds opengevallen plaats wordt binnen twee maanden voorzien. Het bestuurlid, dat ter vervulling daarvan is benoemd, treedt af op het tijdstip, waarop degene in wiens plaats hij is benoemd, had moeten aftreden.
Artikel 16
De jaarlijkse benoeming van bestuursleden ter vervulling van de ingevolge artikel 12 opengevallen plaatsen geschiedt in de bijkomst van de ledenvergadering, waarin overeenkomstig artikel 47, lid 1, de rekening en verantwoording van het bestuur wordt behandeld.
Voorzitter
Artikel 17
De voorzitter wordt door de ledenvergadering uit de bestuursleden benoemd.
Artikel 18
De voorzitter is ten hoogste drie maal terstond herbenoembaar.
Artikel 19
De artikelen 13, 14, 15 en 16 zijn ten aanzien van de voorzitter van overeenkomstige toepassing.
WERKWIJZE VAN DE VERENIGINGSORGANEN
Ledenvergadering
Artikel 20
1. Het bestuur roept de ledenvergadering bijeen, zo dikwijls zij dit nodig acht, maar ten minste eenmaal per jaar en voorts indien ten minste tien leden van de vereniging, onder opgaaf van de te behandelen onderwerpen en een toelichting daarop, om haar bijeenroeping verzoeken.
2. Indien het bestuur met het bijeenroepen van een vergadering binnen veertien dagen na ontvangst van een verzoek daartoe, als bedoeld in het voorgaande lid, in gebreke blijft, zijn de aanvragende leden bevoegd de vergadering zelf bijeen te roepen. Het bestuur is gehouden deze vergadering bij te wonen en aan haar beraadslagingen deel te nemen.
Artikel 21
1. De oproeping tot een bijeenkomst van de algemene ledenvergadering geschiedt ten minste vier weken tevoren door toezending aan de leden van een agenda, mede vermeldende plaats, dag en aanvangsuur van de bijeenkomst. De oproeping geschiedt tevens ten minste vijf dagen voor de aanvang van de bijeenkomst per advertentie in ten minste twee dagbladen.
2. In spoedeisende gevallen, ter beoordeling van het bestuur, kan de in het vorige lid genoemde termijn worden bekort, in welk geval de oproepingstermijn ten minste vijf dagen is.
3. De begunstigers worden voor het bijwonen van een bijeenkomst van de ledenvergadering uitgenodigd.
Artikel 22
In een bijeenkomst van de ledenvergadering kunnen geen besluiten worden genomen ten aanzien van onderwerpen, die niet op de agenda zijn vermeld.
Artikel 23
De voorzitter van de vereniging bekleedt in de bijeenkomsten van de ledenvergadering het voorzitterschap, tenzij de vergadering daarin voorziet door de aanwijzing van een vergadervoorzitter.
Artikel 24
De begunstigers zijn bevoegd aan de beraadslagingen van de ledenvergadering deel te nemen.
Artikel 25
1. Indien bij het nemen van een besluit geen der stemgerechtigde leden stemming vraagt, wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen.
2. Over personen wordt op verzoek van ten minste één der stemgerechtigde leden schriftelijk en geheim gestemd.
Artikel 26
1. Alleen gewone leden en ereleden hebben stemrecht.
2. Ieder der stemgerechtigde leden kan slechts één stem uitbrengen.
Artikel 27
Een schriftelijke stemming is nietig, indien niet ten minste de helft van het aantal opgekomen stemgerechtigde leden eraan heeft deelgenomen. Voor de toepassing van dit artikel worden blanko stemmen geacht te zijn uitgebracht.
Artikel 28
1. Voor het tot stand komen van een besluit bij stemming wordt de volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen vereist. Voor de toepassing van dit lid worden blanko stemmen geacht te zijn uitgebracht.
2. Bij staking van stemmen vindt, indien het de benoeming van personen betreft, een tweede stemming plaats. Staken de stemmen opnieuw, dan beslist het lot.
3. Staken de stemmen bij een voorstel niet rakende de benoeming van personen, dan is het verworpen.
Artikel 29
De ledenvergadering kan bij verordening nadere regelen stellen betreffende haar werkwijze en die van het bestuur.
Bestuur
Artikel 30
Het bestuur vergadert niet, wanneer niet ten minste de helft van het aantal zitting hebbende bestuursleden is opgekomen.
Artikel 31
De voorzitter van de vereniging bekleedt in de bestuursvergaderingen het voorzitterschap.
Artikel 32
De artikelen 25, 26, lid 2, en 28 zijn ten aanzien van het bestuur van overeenkomstige toepassing.
Artikel 33
1. De leden van het bestuur stemmen zonder last of ruggespraak.
2. De leden van het bestuur onthouden zich in de bestuursvergaderingen van beraadslagen en medestemmen over aangelegenheden, die hun, hun echtgenoten, hun bloed- of aanverwanten tot de vierde graad ingesloten, persoonlijk, dan wel hun werkgevers zakelijk aangaan.
Artikel 34
Het bestuur kan nadere regelen stellen betreffende haar werkwijze, voor zover de ledenvergadering daarin niet bij verordening heeft voorzien.
VERVULLING VAN DE REGELENDE EN BESTURENDE TAAK
Ledenvergadering
Artikel 35
De ledenvergadering maakt de verordeningen, die zij ter vervulling van de in de artikel 3, lid 1, omschreven doelstelling nodig oordeelt.
Artikel 36
1. De ledenvergadering kan de bevoegdheid tot het geven van nadere voorschriften omtrent door haar zij verordening geregelde onderwerpen overdragen aan het bestuur.
2. Indien een verordening aan een verenigingsorgaan de bevoegdheid toekent tegenover leden van de vereniging besluiten met individuele strekking te nemen, regelt die verordening tevens de wijze, waarop de betrokkene tegen zodanig besluit beroep kan instellen, alsmede de rechtsgang terzake.
Bestuur
Artikel 37
Het bestuur bestuurt de vereniging en voert het beheer over haar vermogen.
Artikel 38
1. De ontwerpen van verordeningen worden door het bestuur, ten minste veertien dagen voor de behandeling daarvan door de ledenvergadering, voor de leden verkrijgbaar gesteld ten kantore van de vereniging.
2. De verordeningen worden door het bestuur, binnen twee maanden na vaststelling daarvan door de ledenvergadering afgekondigd en door het bestuur aan de leden bekend gemaakt. De verordeningen treden, indien zij niet anders bepalen, in werking met ingang van de dag na die der afkondiging.
Artikel 39
Tezamen vertegenwoordigen de voorzitter en één daartoe door het bestuur aangewezen bestuurslid de vereniging in en buiten rechte.
ONDERWIJS
Toelating als leerling
Artikel 40
1. Als leerling kan tot een onderwijs- en opvoedingsinstelling van de vereniging worden toegelaten het kind van het lid, het aan zijn zorg toevertrouwende kind daaronder begrepen.
2. Bij de toelating genieten de kinderen van de gewone leden, de aan hun zorg toevertrouwende kinderen daaronder begrepen, voorrang boven die van de buitengewone leden.
Personeel
Artikel 41
1. Als onderwijsgevende kan in dienstbetrekking tot de vereniging worden aangesteld degene, die voldoet aan de eisen, welke aan de toelating tot de vereniging als gewoon lid, als bedoeld in artikel 5, lid 1, onder a, worden gesteld.
2. Voor zover het naar het oordeel van het bestuur voor de voortgang van het door de vereniging te geven onderwijs is vereist, kan van het in het vorige lid bepaalde worden afgeweken.
FINANCIEEL BEHEER
Boekjaar
Artikel 42
Het boekjaar van de vereniging is gelijk aan het schooljaar en loopt van 1 augustus tot en met 31 juli.
Baten
Artikel 43
De baten van de vereniging bestaan onder meer uit:
a. contributies van leden;
b. donaties, schenkingen en legaten van begunstigers;
c. subsidies en toelagen;
d. schoolgelden en bijdragen ten behoeve van de leerlingen.
Begroting
Artikel 44
Voor de aanvang van elk boekjaar stelt de ledenvergadering bij verordening de begroting van de vereniging vast. Het bestuur dient daartoe een ontwerp- begroting in, vergezeld van de nodige toelichting.
Commissie financiële verantwoording
Artikel 45
1. Voor elk boekjaar benoemt de ledenvergadering uit de stemgerechtigde leden een commissie, bestaande uit ten minste drie leden, welke belast is met de controle op de financiële verantwoording.
2. Artikel 11, lid 2, is ten aanzien van de leden van de commissie van overeenkomstige toepassing.
Artikel 46
De commissie financiële verantwoording brengt binnen drie maanden na afloop van het betrokken boekjaar een verslag uit aan het bestuur.
Rekening en verantwoording
Artikel 47
1. Binnen vier maanden na afloop van elk boekjaar doet het bestuur aan de ledenvergadering rekening en verantwoording van zijn beheer, onder overlegging van een balans, een staat van baten en lasten en het verslag van de commissie financiële verantwoording en onder vermelding van hetgeen het bestuur tot zijn verantwoording dienstig acht. De rekening en verantwoording wordt door het bestuur ten minste veertien dagen voor de behandeling daarvan door de ledenvergadering, door het bestuur voor de leden ter inzage gelegd ten kantore van de vereniging.
2. De ledenvergadering keurt de jaarrekening goed. De goedkeuring strekt tot décharge van het bestuur.
Contributie
Artikel 48
1. De vereniging kan van haar leden contributies heffen, waarvan het bedrag jaarlijks bij verordening wordt vastgesteld. Van ereleden wordt echter geen contributie geheven.
2. Het contributiebedrag is voor de categorieën leden gelijk, doch kan voor de categorieën onderwijs verschillend zijn.
LIDMAATSCHAP
Toelating
Artikel 49
1. Degene die als lid tot de vereniging wenst te worden toegelaten, dient daartoe een schriftelijke aanvrage in bij het bestuur, onder betaling van een door de ledenvergadering bij verordening te bepalen bedrag.
2. Het bestuur bepaalt welke gegevens bij de aanvrage dienen te worden verstrekt.
3. De aanvrage wordt geacht niet te zijn ingediend, zolang het krachtens het eerste lid verschuldigde bedrag niet is betaald of de krachtens het tweede lid verlangde gegevens niet zijn verstrekt.
4. Het bestuur beslist ten spoedigste op de aanvrage.
Weigering tot toelating
Artikel 50
De toelating als lid kan slechts worden geweigerd,indien de aanvrager niet voldoet aan de eisen, die voor zijn toelating bij artikel 5 zijn gesteld.
Benoeming tot erelid
Artikel 51
Het erelidmaatschap wordt op voordracht van het bestuur dan wel op voordracht van ten minste tien stemgerechtigde leden door de ledenvergadering toegekend.
Beëindiging
Artikel 52
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door overlijden;
b. op schriftelijk verzoek aan het bestuur;
c. in geval aan de eisen tot toelating als lid niet meer wordt voldaan;
d. ter tenuitvoerlegging, krachtens een verordening, van een daartoe strekkende maatregel.
2. Beëindiging brengt verlies mede van de betrekkingen, waarbij de hoedanigheid van lid, ingevolge het bij of krachtens deze statuten bepaalde, vereiste voor benoembaarheid is.
INFORMATIEVOORZIENING
Artikel 53
Het Bestuur draagt zorg voor het informeren van de leden en andere belangstellenden aangaande ontwerpen van verordeningen en met de vereniging verband houdende zaken en voor de afkondiging van verordeningen.
STATUTENWIJZIGING EN ONTBINDING
Algemene bepalingen
Artikel 54
De ledenvergadering kan besluiten deze statuten te wijzigen of de vereniging te ontbinden.
Artikel 55
1. Voor het nemen van een in het vorige artikel bedoeld besluit is de opkomst vereist van meer dan tweederde van het aantal stemgerechtigde leden.
2. Is niet het in lid 1 vereiste aantal leden opgekomen, dan wordt de ledenvergadering na vier weken, doch binnen zes weken opnieuw bijeengeroepen. Alsdan kan de ledenvergadering het in het vorige artikel bedoelde besluit nemen, ongeacht het aantal opgekomen stemgerechtigde leden.
3. In afwijking van artikel 28, lid 1, is voor het tot stand komen van een in het vorig artikel bedoeld besluit ten minste driekwart van het aantal uitgebrachte stemmen vereist.
Statutenwijziging
Artikel 56
De grondslag en de strekking van de doelstelling van de vereniging zijn niet voor wijziging vatbaar.
Artikel 57
Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt.
Ontbinding van de vereniging
Artikel 58
1. De ontbinding van de vereniging geschiedt door een daartoe strekkend besluit van de algemene ledenvergadering, met inachtneming van artikel 55.
2. De vereffenaar wordt benoemd door het bestuur, tenzij de ledenvergadering bij ontbindingsbesluit in de benoeming voorziet.
Artikel 59
1. De vereffenaar doet binnen zes maanden na zijn benoeming rekening en verantwoording aan de ledenvergadering.
2. De ledenvergadering kan de in het voorgaande lid genoemde termijn verlengen.
Artikel 60
1. De ledenvergadering beslist over de bestemming van een eventueel batig saldo. Deze bestemming dient te liggen op het vlak van het onderwijs.
2. Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden vereniging gedurende de door de wet voorgeschreven termijn berusten onder de vereffenaar of de daartoe door de rechter op verzoek van de vereffenaar aangewezen bewaarder.
SLOTBEPALING
Artikel 61
In alle gevallen, waarin deze statuten niet mochten voorzien, beslist het bestuur.
OVERGANGSBEPALINGEN
Artikel I
Degene, die op 15 juni 1988 als lid van de vereniging staat ingeschreven, wordt als gewoon lid aangemerkt. In afwijking van artikel 52, lid 1, onder c, eindigt zijn lidmaatschap, indien niet meer wordt voldaan aan de eisen van toelating tot de vereniging, zoals ten tijde van zijn toelating werden gesteld.
Degene die op 15 juni 1988 als donateur van de vereniging staat ingeschreven, wordt aangemerkt als begunstiger.
Artikel II
De op 15 juni 1988 van kracht zijnde, door de ledenvergadering vastgestelde reglementen van de vereniging blijven ten aanzien van de bepalingen, die niet strijdig zijn met deze statuten, voor zover mogelijk van toepassing, totdat zij bij verordening worden ingetrokken.
Artikel III
Artikel 40 treedt in werking op 1 juli 1988.
Artikel IV
De tot de vereniging in dienstbetrekking staande onderwijsgevende, die op 15 juni 1988 niet voldoet aan de bij artikel 41, lid 1, gestelde eisen, wordt, onverminderd de voorwaarden waaronder hij is aangesteld, geacht te zijn aangesteld in het belang van de voortgang van het onderwijs, als bedoeld in lid 2 van dat artikel.
Artikel V
In alle overige verordeningen en besluiten van de vereniging dient, waar van toepassing, de naam van de vereniging gelezen te worden als: “Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs”.
Artikel VI
Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit Wijziging Statuten van [ ] september 2004.