Home » PTO

PTO

Beste leerlingen,

 

Hierbij ontvang je het Programma voor Toetsing Onderbouw, kortweg het PTO. In dit boekje zie je welke toetsen je dit schooljaar allemaal gaat krijgen.

Het jaar zal bestaan uit 4 periodes en periode 2 en periode 4 sluiten we af met een toetsweek. In deze week krijg je een grote toets over alle stof die in die periode is behandeld.

Wat je precies voor zo’n toets moet leren, hoor je van de vakdocent en krijg je 2 weken van te voren ook nog eens op papier.

Gedurende de periode zal je ook toetsen en overhoringen moeten maken. Ook zal je bij sommige vakken een praktische opdracht moeten doen, die ook beoordeeld wordt.  Soms maak je zo’n opdracht alleen en soms met een groepje. De eisen van deze opdrachten zullen in de studiewijzer op SOM today komen te staan en zullen besproken worden in de les, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt. Ook kun je daar een weekplanning vinden. Heb je een les gemist dan kun je hier zien wat je gemist hebt.

 

Vanaf dit schooljaar krijg je ook 2 lesuren keuzeband. Dit keuzevak houdt in dat er verschillende onderwerpen worden aangeboden waar jij zelf uit kunt kiezen. Dit kan bijvoorbeeld extra sport zijn of fotografie, koken, maar ook Nederlands of wiskunde. In de eerste periode kan iedereen zelf kiezen, maar het kan ook zijn dat wij zien dat je extra lessen Papiamentu nodig hebt en dan wordt je voor een periode daar ingedeeld, zodat je sterker wordt in dat vak. Ook het vak muziek zal worden aangeboden tijdens deze keuzelessen. Alle leerlingen zijn verplicht om 1 periode muziek te kiezen.

Deze keuzeband is verplicht, maar wordt niet beoordeeld.

 

Mocht je een toets of een opdracht gemist hebben, dan haal je de toetsen op donderdagmiddag om 13.45 uur in. Dit doe je de eerste donderdag dat je weer op school bent.

Kom je niet op het inhaalmoment, dan zullen we op vrijdag contact opnemen met je ouders en zal je de toets als nog, diezelfde vrijdag, moeten maken. Je behaalde cijfer + 1 : 2 is dan je officiële cijfer voor deze toets.

Kom je op vrijdag de toets ook niet inhalen, dan zullen we je het cijfer 1 moeten toekennen.

Heb je meer dan 2 toetsen die je moet inhalen, dan maak je een afspraak met de toets coördinator.

 

Toekennen van het cijfer 1. Een 1 (één) voor een toets of proefwerk is heel drastisch en kan ernstige gevolgen hebben voor het uiteindelijke (rapport) cijfer. Een 1 (één) wordt ook niet zomaar gegeven; het kan een teken zijn dat je een toets niet hebt gemaakt of ingehaald. Wanneer je een cijfer 1 krijgt, worden jouw ouders hiervan binnen een week in kennis gesteld, en wordt met jouw ouders gecommuniceerd wat de consequenties zijn en wat de eventuele herhalingskansen zijn. Jij en jouw ouders kunnen dit ook volgen via het leerlingvolgsysteem.

 

Een toets wordt minimaal 1 week van te voren opgegeven, zodat je voldoende tijd hebt om te leren. Je mag maximaal 6 toetsen in de week krijgen en maximaal 2 toetsen op een dag, eventueel in overleg met de directie, kan hier een uitzondering op volgen.

De toetsen worden altijd in SOM gezet door de docenten.

Omdat wij het belangrijk vinden dat je op de hoogte bent wat er getoetst wordt per vak, moet je dit boekje goed doorlezen.

Het bevat informatie over alle toetsen. Hoeveel toetsen zijn er, welke leerstof, hoe zwaar telt de toets mee, is de toets wel of niet herkansbaar, hoelang mag je over de toets doen enz? Allemaal zaken die voor dit jaar van belang zijn.

 

Alle behaalde cijfers blijven meetellen voor het rapport. Zo tellen de behaalde cijfers van periode 1, dus ook mee in periode 2, 3 en 4. We werken met een doorlopend gemiddelde.  De weging van iedere toets staat in het PTO.

 

Ook kom je wat afkortingen en begrippen tegen die je misschien niet kent. Hieronder een lijstje met betekenissen:

 

P periode
OH overhoring
PS presentatie
PO Praktische opdracht
PW Proefwerk
GP Gecoördineerd proefwerk
toetsomschrijving Waar gaat de toets over?
toetssoort Wat voor soort toets is het?
herkansing Mag je de toets opnieuw doen?
weging Hoe vaak telt de toets mee?
Weging % Voor hoeveel procent telt de toets mee in het eindcijfer?
domeincodes Over welke kerndoelen gaat de toets?
domeinomschrijving Over welke vaardigheden gaat de toets?
toetsduur Hoe lang duurt de toets?
afnamevorm Moet je de toets schriftelijk doen of mondeling

 

Lees het boekje goed door, dan ben je goed voorbereid op wat er komen gaat!

Dit boekje komt ook op de website te staan. Wil je graag een uitgeprinte versie? Dan kun je deze, vanaf maandag 22 augustus ophalen bij de secretaresse.

 

 

Succes!

 

Namens de directie,

 

Linda Honingh en Susanne Derks

Directie Marnix College Rio Canario