Home » Dr. Albert Schweitzer (VSBO)

Dr. Albert Schweitzer (VSBO)

 

Volg ons op social media

 

         

 

 

Over de school

 

 

Wij zijn een school voor VSBO (Voorbereidend Secundair Beroeps Onderwijs) bestaande uit de basisvorming in leerjaar 1 en 2 en de bovenbouw in leerjaar 3 en 4. Ruim 460 VSBO-leerlingen krijgen les op onze school.

 

Onze school bestaat uit de afdelingen:

 

de basisvorming

de klassen 1 en 2

de bovenbouw

TKL, voor de sectoren ICT, Zorg & Welzijn of Administratie & Commercie

PKL en PBL voor de sectoren ICT, Zorg & Welzijn breed of Administratie & Commercie

 

De basisvorming.

 

Algemeen.

De onderbouw wordt de basisvorming genoemd. Hier krijgen de leerlingen nog geen beroepsgerichte vakken, maar algemene vakken die bij de totale ontwikkeling van jongeren horen. We vormen wel klassen op verschillend niveau, maar leerlingen kunnen op grond van hun resultaten tussentijds van klas wisselen, zodat ze zoveel mogelijk op hun eigen niveau les krijgen. Behalve de vakken die zijn opgenomen in de wet krijgen de leerlingen op onze school ook les in het vak rekenen. Met name rekenen en Nederlands zijn van groot belang om het voortgezet onderwijs succesvol te kunnen doorlopen.

 

De vakken in de basisvorming.

De leerlingen krijgen in de basisvorming les in de volgende vakken:

Nederlands, Engels, Papiaments, Spaans, mens & maatschappij, wiskunde, informatica, biologie, natuur-/scheikunde (in leerjaar 2), verzorging, economische verzorging, lichamelijke oefening, Godsdienst, begeleidingsles en projectlessen waarin de vakken drama, techniek, muziek, beeldende vorming en rekenen samen komen.

 

De begeleidingslessen.

In elk leerjaar hebben de leerlingen wekelijks een begeleidingsles van de mentor. Tijdens deze lessen leren ze onder andere:

 

  • hoe ze door huiswerkbegeleiding hun schoolwerk goed kunnen aanpakken en plannen;
  • hoe zij en hun klasgenoten op een goede manier met elkaar omgaan;
  • hoe ze spreekbeurten, presentaties en werkstukken kunnen voorbereiden;
  • wat onze regels op school zijn en hoe de leerlingen en het personeel van de school met elkaar omgaan.

 

De bovenbouw.

Theoretisch kadergerichte leerweg TKL.

 

Deze leerweg heette vroeger de mavo. Het verschil is dat de leerlingen nu ook een praktisch sectorvak moeten volgen en uit één van de drie sectoren kiezen. De meeste TKL leerlingen stromen na het vsbo door naar het SBO niveau 4. Om na het vsbo naar havo-4 door te kunnen stromen moeten de leerlingen een extra 7e examenvak kiezen. Het sectorvak volgen de TKL leerlingen 4 lesuren per week.

 

Praktisch kadergerichte leerweg PKL en Praktisch basisgerichte leerweg PBL.

 

Deze leerwegen werden vroeger BVO-D en BVO-B genoemd of LTS T-stroom en LTS A-stroom.  Deze leerwegen zijn meer praktisch ingesteld en de leerlingen stromen door naar het SBO niveau 2 of 3. De PKL en PBL leerlingen volgen 12 lesuren per week het sectorvak dat voor 1/3 deel uit theorie en 2/3 uit praktijk bestaat. Ook lopen de PKL en PBL leerlingen zowel in het 3e als in het 4e leerjaar stage. In het 3e leerjaar 2 weken en in het 4e leerjaar 4 weken. Doordat ze meer lesuren praktijk hebben is het aantal lesuren voor de theorievakken minder dan in de TKL.

 

De verschillende sectoren.

 

Zorg en welzijn: Bij zorg en welzijn bestaat het programma uit verschillende onderdelen zoals koken, mensverzorging, huishoudelijke verzorging en pedicure en manicure. Met zorg & welzijn kun je later gaan werken in de verpleging, bejaardenverzorging, kinderverzorging of bijvoorbeeld in een sportschool of schoonheidssalon.

 

Installectro: Installectro bestaat uit twee gedeelten. Bij elektrotechniek wordt geleerd om elektrische installatie en elektrische systemen aan te leggen of te repareren. Bij installatietechniek gaat het zowel om waterleidingen als bijvoorbeeld om airconditioning systemen. Met installectro kun je later aan de slag bij een installateur van elektra, waterleidingen of airco systemen of bij Aqualectra, UTS of een ander bedrijf op het gebied van technische systemen.

 

Administratie & commercie:  Bij administratie & commercie bestaat het programma uit een gedeelte administratie waaronder boekhouden en alle verschillende administratieve systemen en een gedeelte commercie waarbij winkel en verkooptechnieken geleerd worden. Met A&C kun je aan de slag als administratief medewerker in een bedrijf, maar ook als bijvoorbeeld winkelmanager.

 

Enkele punten die wij belangrijk vinden voor het onderwijs op onze school:

 

Het gaat om de ontwikkeling van onze leerlingen. Dit bereiken wij door:

  • Zorg voor onze leerlingen
  • Aandacht voor onze identiteit door gebed, Godsdienstlessen en Christelijke vieringen
  • Leuke leerlingenactiviteiten zoals excursies, schoolfeesten en culturele activiteiten
  • Een goede sfeer op school waar uw kind zich veilig kan voelen
  • Een zorgteam en actieve begeleiding van leerlingen

 

Goede resultaten worden bereikt door plezier in het leren. Dit bereiken wij door:

  • Interessante leerstof en lessen aan te bieden.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel bij de leerlingen te stimuleren.
  • Goede samenwerking tussen leerlingen en personeel en leerlingen onderling.

 

Een Protestants Christelijke school.

 

Wij zijn een Protestants Christelijke schoolvereniging. Wat betekent dat concreet?

Dat betekent boven alles dat wij een atmosfeer van liefde en zorg voor elkaar op onze scholen willen creëren. De liefde van God in Jezus Christus is de basis hiervoor. Wij willen onze leerlingen door middel van ons onderwijs brengen tot een levende relatie met Jezus Christus en hen bewust maken van de consequenties daarvan voor hun dagelijks leven. Wij doen dit onder andere door Godsdienstlessen, dagopeningen, maandopeningen en de viering van de Christelijke feestdagen.