VPCO


Ga naar inhoud

De oprichting

De vereniging > Verleden en heden

De oprichting

Tijdens een vergadering van het voorlopig bestuur op 16 februari worden statuten en een huishoudelijk reglement samengesteld. Men heeft beide grotendeels overgenomen van de "oude" vereniging. Een ledenwervingsactie start en op 21 februari 1950 verschijnt een advertentie in de Beurs en Nieuwsberichten en de Amigoe waarin de oprichting van het comité wordt meegedeeld en wordt opgeroepen lid of donateur te worden om zodoende te komen tot "een krachtige vereniging met een definitief bestuur". In dezelfde advertentie staat: De basis van samenwerking van deze gezamenlijke Protestantse actie is gevonden in de volgende formulering: "De Vereniging erkent Jezus als de Christus en Eniggeboren Zoon van God, de Zaligmaker der wereld en aanvaardt de Bijbelse verkondiging als richtsnoer voor haar doen en laten.". Door deze passage ontstaan grote problemen. Een aantal mensen die zich al als lid of donateur hadden aangemeld trekken zich terug. Anderen reageren teleurgesteld dat zij geen lid kunnen worden. Wat is er aan de hand? Binnen de Vereniging voor Protestantse Gemeenten bestond een zogenaamde vrijzinnige groep. Zij hadden bezwaren tegen de zinsnede in de grondslag van 1939 waar staat: "....de als richtsnoer...". Dit kon namelijk geïnterpretteerd worden als het letterlijk volgen van de Bijbel. Vandaar dat ervoor gekozen werd de zinsnede te wijzigen in: "......de Bijbelse verkondiging als richtsnoer...". Deze ruimere formulering is voor de meer orthodoxen (ook wel rechtzinnigen genoemd) binnen de Protestantse gemeenschap onaanvaardbaar en een aantal trekt zich terug of overweegt dit te doen. Snel reageert het bestuur met een brief aan iedereen die schriftelijk gereageerd heeft. In de brief staat dat er op 20 april 1950 een vergadering wordt belegd in het (toenmalige) cultuurcentrum. Iedereen zal die avond in de gelegenheid worden gesteld zijn mening kenbaar te maken. De wijziging is dus bespreekbaar.

Op die 20e april is de belangstelling erg groot als in het cultuurcentrum de eerste ledenvergadering plaatsvindt. Drs. W. de Boer opent de vergadering met het lezen van 1Johannes 3 vers 18-24:

"Kinderkens, laten wij liefhebben niet met het woord of met de tong, maar met de daad en in waarheid. Hieraan zullen wij onderkennen dat wij uit de waarheid zijn en voor Hem ons hart overtuigen, dat, indien ons hart (ons) veroordeelt, God meerder is dan ons hart en kennis heeft van alle dingen. Geliefden, als ons hart ons niet veroordeelt, hebben wij vrijmoedigheid tegenover God, en ontvangen wij van Hem al wat wij bidden, daar wij zijn geboden bewaren en doen wat welgevallig is voor zijn aangezicht. En dit is zijn gebod: dat wij geloven in den naam van zijn Zoon Jesus Christus en elkander liefhebben, gelijk Hij ons geboden heeft. En wie zijn geboden bewaart, blijft in Hem en Hij in hem. En hieraan onderkennen wij, dat Hij in ons blijft: aan den Geest, dien Hij ons gegeven heeft"

In zijn openingswoord spreekt dominee Pijpers van de Verenigde Protestantse gemeente van Curaçao de wens uit dat in de vereniging altijd het accent zal worden gelegd op wat ons bindt en niet op wat ons scheidt. Hierna volgt een uitgebreide discussie over de grondslag van de op te richten vereniging. Uiteindelijk kan iedereen zich vinden in een kleine wijziging in de grondslag. In plaats van "......de Bijbelse verkondiging als richtsnoer..." wordt er gekozen voor "......Zijn getuigenis als richtsnoer...". De leden aanvaarden de statuten en het huishoudelijk reglement en kiezen het volgende bestuur: Voorzitter Drs. W. de Boer; Vice-voorzitter Ds. C.C. Pijpers; Secretaris C. Klapwijk; Penningmeester K. Gerhardt; Commissarissen D. Dijkstra, J. Doeve, G.L. Sedney. De vergadering benoemt eveneens een commissie van advies bestaande uit ds. C.C. Pijpers (voorzitter), ds. A.W. Wymenga, ds. R.E.C. Doth en ds. C. Th. Steenstra. Deze commissie moet om het bestuur van advies dienen bij principiële vraagstukken. Deze commissie zal later de Raad van Advies gaan heten. Op het moment van oprichting heeft de vereniging 174 leden, ouders van 352 kinderen geboren tussen 1 januari 1937 en 1 januari 1950.

Dat de meningsverschillen rondom de koers van de vereniging nog niet helemaal uit de wereld zijn blijkt uit het feit dat de heer Gerhardt in 1951 uit het bestuur en uit de vereniging stapt vanwege de te orthodoxe lijn die zijns inziens gevolgd wordt. Na een brandbrief van de Raad van Advies aan het bestuur over o.a. de samenwerking tussen de participerende kerken en het bestuur besluit ook dominee Pijpers zich uit het bestuur en de vereniging terug te trekken. Kort daarop, op 10 november 1952 trekt de Verenigde Protestantsche Gemeente van Curaçao (Fortkerk) zich bij unaniem besluit van de kerkeraad officieel terug uit de V.P.C.O. met als reden: "het wel zeer eenzijdige richtingskarakter Uwer school, waartegen herhaaldelijk bezwaren werden gehoord en welk karakter in strijd is met de ondogmatische basis waarop de Verenigde Protestantse Gemeente van Curaçao zich stelt". Er zijn op dat moment nog 3 dragende gemeenten over!




Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu