VPCO


Ga naar inhoud

Beleidsplan

De vereniging > Wat is het beleid?

Beleidsplan (verkorte versie)

samengesteld door het Bestuur van de V.P.C.O. - oktober 2004



1. VISIE EN MISSIE



De visie van de V.P.C.O.

De vereniging houdt zich bezig met het dusdanig vormen, opvoeden en ontwikkelen van kinderen, dat ze volgelingen van Jezus Christus worden en hun medemensen zullen dienen en liefhebben. De VPCO gaat er vanuit dat de Schepper ieder kind heeft toegerust met gaven en talenten die in het proces van opvoeding en onderwijs, herkend en tot optimale ontplooiing moeten worden gebracht.





De missie van de V.P.C.O.

· Het bieden van kwaliteitsonderwijs voor de kinderen van haar leden.

· Een transparant, innovatief en efficiënt beleid dat erop gericht is dit onderwijs steeds bij te stellen.

· Het aantrekken van goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers, geïnspireerde bestuurders en geengageerde oudercommissies en genereuze donateurs.

· Het spelen van een voortvarende rol in de ondersteuning en ontwikkeling van het onderwijs binnen onze gemeenschap.

· Het bevorderen van de verdere ontwikkeling van de Protestants Christelijke identiteit en vorming.

· Het geven van goed voorbeeld binnen de gemeenschap in het algemeen en de onderwijswereld in het bijzonder en daarin een voortrekkersrol vervullen.



De vereniging zal de verdere ontwikkeling van de Protestants Christelijke identiteit en vorming bevorderen door bezinningsdagen, godsdienstlessen voor leerlingen en medewerkers, geestelijke en spirituele ondersteuning, sociale vorming van mens in onze maatschappij en door aandacht te geven aan de ontwikkeling van waarden, normen en gedragscodes. De vereniging streeft er naar om een goed voorbeeld te zijn binnen de onderwijswereld en de gemeenschap en streeft er verder naar om daarin ook een voortrekkersrol te vervullen.



1.1.0. Identiteit



· Het Protestants Christelijk onderwijs gaat uit van de mens als schepsel Gods, die door de zonde vervreemd is van zijn Schepper, maar door Jezus Christus verlost werd en weer in een nieuw levensperspectief werd geplaatst.

· Het onderwijs heeft tot doel om - naast de vakkennis zoals vastgelegd in de kerndoelen - de leerlingen zodanig te vormen, op te voeden en te laten ontwikkelen dat zij kunnen uitgroeien tot volwassen volgelingen van Jezus Christus die hun medemensen zullen dienen en liefhebben. Dit alles ligt ingebed in het Protestants Christelijke geloof.

· Er zijn vier dragende kerken binnen de VPCO.

· Bij het aantrekken van onderwijzend personeel zal het beleid erop gericht zijn de Protestants Christelijke identiteit te bewaren.



1.2.0. Waarden en Normen



De VPCO heeft een duidelijke identiteit en vindt dat opvoeding nimmer neutraal kan zijn. Daarom biedt de VPCO onderwijs op confessionele basis. Dat betekent dat de door de eeuwen heen opgebouwde christelijke waarden en normen uitgedragen worden. Deze waarden en normen komen tot uiting in het aanleren van positief maatschappelijk en sociaal gedrag aan de leerlingen hetgeen bevestigd moet worden door het voorbeeld van de onderwijsgevenden.



Beleidsvoornemens:

· De visie en missie zullen steeds worden getoetst en bijgesteld.

· Het onderwijs heeft tot doel om - naast het bijbrengen van de vakkennis zoals vastgelegd in de kerndoelen - de leerlingen zodanig te vormen, dat zij kunnen uitgroeien tot volwassen volgelingen van Jezus Christus die hun medemensen zullen dienen en liefhebben.

· Het onderhouden van een nauwe band met de vier dragende kerken die zich verenigd hebben in de VPCO.

· Het aantrekken van onderwijzend personeel dat de Protestants Christelijke identiteit onderschrijft en uitdraagt.

· Het aanleren van positief maatschappelijk en sociaal gedrag aan de leerlingen, hetgeen bevestigd wordt door het voorbeeld van de onderwijsgevenden.

· Het met kracht uitdragen van de Protestants Christelijke identiteit.







2. DE VERENIGING PROTESTANTS CHRISTELIJK ONDERWIJS



· Om de missie te verwezenlijken is gekozen voor de verenigingsvorm als rechtspersoon (opgericht 11 januari 1950) met contributie betalende leden. Deze leden komen in eerste instantie voort uit het Protestants-Chistelijke volksdeel en zij hebben de mogelijkheid om op democratische wijze het beleid van de vereniging aan te sturen.

· In de Statuten ligt vastgelegd hoe de Vereniging zich heeft georganiseerd.

· Het Bestuur bestaat uit 13 leden die voortkomen uit de vier dragende protestantse kerken. Uit dit bestuur wordt een dagelijks bestuur gekozen van 3 leden.

· Andere gezindten kunnen ook lid worden. Zij hebben dan de status van buitengewoon lid.

· Het Bestuur neemt deel aan overheidsstichtingen die zich inzetten voor het onderwijs door middel van de principalenconstructie.

· Het bestuur heeft speciale commissies met verschillende expertisevelden die het bestuur bijstaan met specialistisch advies.

· Het bestuur heeft leden aangewezen uit haar midden die optreden als contactpersoon voor de aan hen toegewezen scholen.







Beleidsvoornemens:

· Het bestuur streeft ernaar het beleid transparant te houden en daarvan op gezette tijden rekenschap te geven aan de leden.

· De vereniging zal haar statuten - indien nodig - aanpassen aan veranderende omstandigheden.

· De vereniging streeft ernaar bestuursleden aan te trekken die uit hoofde van hun kennis en ervaring positief kunnen bijdragen aan de professionaliteit van de visie en missie van het bestuur.

· De vereniging streeft ernaar het vormen van oudercommissies op haar scholen aan te moedigen en deze commissies actief bij de school te betrekken.

· De vereniging streeft ernaar de communicatie met de leden, met de bestuursleden onderling en met de oudercommissies zoveel mogelijk te digitaliseren. Te dien einde wordt er een website onderhouden.





3. ONDERWIJS



· Kwalititeitsonderwijs faciliteren is de core business van de Vereniging.

· De VPCO biedt thans kwaliteitsonderwijs aan op 9 scholen. Deze scholen zijn op Funderend Onderwijs niveau, op Speciaal Onderwijs niveau en op VSBO niveau.

· De VPCO heeft tot op heden altijd meegedacht en meegewerkt aan de implementatie van onderwijs innovaties.

· De VPCO heeft geïnvesteerd in ICT voorzieningen voor haar scholen.



Beleidsvoornemens

· De VPCO zal er naar streven inhoud te geven aan de continue verbetering van de kwaliteit van haar onderwijs. Dit zal gebeuren door:

1. de verbetering van de leerlingenzorg – zowel sociaal als onderwijskundig.

2. het leerkrachtgedrag positief te stimuleren.

3. de rapportage van het leerproces op de scholen te documenteren en te evalueren (schoolgids, jaarverslag, schoolontwikkelingsplan).

4. de faciliteiten zo optimaal mogelijk te maken en te onderhouden.

· De VPCO zal met een professioneel-kritische houding deelnemen aan de onderwijsvernieuwingen.

· De VPCO heeft daarnaast de volgende specifieke beleidswensen:

1. het behouden en uitbouwen van onderwijs met Nederlands als instructietaal.

2. het stichten en beheren van een door de overheid bekostigde school met Engels als instructietaal.

3. het verkrijgen van het recht om een door de overheid bekostigde Havo/VWO- School te stichten en beheren.







4. PERSONEEL





· De VPCO heeft 3 categorieën personeel in dienst: onderwijzend personeel, onderwijsondersteunend personeel en administratief personeel.

· Voor de aanstelling van personeel bestaan er procedures die vastgelegd liggen in de LMA, of in regelingen die door de VPCO zijn opgesteld. Bij de akte van benoeming wordt naar de LMA verwezen.

· De rechtspositie van al het personeel volgt die der ambtenaren (LMA).

· De VPCO kent een speciale personeelscommissie waarvan de bevoegdheden en het functioneren zijn beschreven in een door het bestuur goedgekeurde regeling.

· Van alle personeelsleden worden files bij gehouden. De inhoud daarvan staat beschreven.

· De VPCO stelt specifieke eisen ten aanzien van de identiteit van haar onderwijzend personeel.



Beleidsvoornemens



· De VPCO streeft er naar om te komen tot een integraal personeelsbeleid.

· De VPCO streeft er naar de deskundigheid van haar leerkrachten te bevorderen door het aanbieden van nascholing en het deelnemen daaraan te bevorderen dan wel verplicht te stellen.

· De VPCO zal het functioneren en de evaluatie van haar personeel systematisch ter hand nemen en documenteren. De uitvoering daarvan ligt bij de directe chef van de betrokkene.

· Het beleid zal erop gericht zijn om het ziekteverzuim van het personeel te beperken door een flankerend welzijnsbeleid ter verhoging van de arbeidsvreugde.







5. HET FINCANCIELE BELEID



· Het financiële beleid van de VPCO heeft als doel het verkrijgen van een gezonde financiële basis teneinde kwalitatief goed basis- en secundair onderwijs aan te kunnen bieden.

· De VPCO ontvangt van de overheid een jaarlijkse financiële vergoeding in het kader van het Vergoeding &Verantwoording (V&V) stelsel, welke financiële vergoeding in principe toereikend is voor de hoogst noodzakelijke uitgaven.

· Om het in de visie en missie gestelde doel te kunnen bereiken, int de VPCO van haar leden en leerlingen jaarlijks bedragen m.b.t. de leden– en leerlingencontributies, aan boekengelden en waarborgfondsen.

· Naast de bovengenoemde genoemde inkomsten, tracht de VPCO extra inkomsten te verwerven d.m.v. donaties, sponsoring, reclame en fundraising activiteiten om de gestelde doelen te kunnen bereiken.

· Jaarlijks wordt het financiële beleid van de VPCO verantwoord door middel van een door een registeraccountant gecertificeerde jaarrekening. Daarnaast wordt tevens een begroting opgesteld.

· Het financiële beleid wordt bepaald en uitgevoerd door het dagelijks bestuur van de VPCO.

· Het bestuur van de VPCO heeft gekozen voor een centralistisch financieel beleid als gevolg van de veranderde wetgeving waarbij een grotere wettelijke aansprakelijkheid wordt gelegd bij de leden van het bestuur van een vereniging.

· In het uitvoeren van haar financiële beleid wordt het dagelijks bestuur ondersteund door de directeur en de administratie van de VPCO.



Beleidsvoornemens


· Het financiële beleid van de VPCO houdt onder meer in het vormen van voldoende financiële reserves. Deze reserves zijn noodzakelijk voor het kunnen doen van uitbreidingsinvesteringen én voor het kunnen opvangen van liquiditeits- en financieringsproblemen wanneer de overheid haar subsidieverplichtingen jegens de VPCO niet op tijd nakomt.

De schoolcontributie en de basiscontributie zullen regelmatig worden aangepast waarbij het subsidiebetalingsgedrag van de overheid, de ontwikkeling van onderwijskosten op de begroting van de VPCO als leidraad zullen dienen.
Het bestuur van de VPCO zal een efficiënt en stringent incassobeleid voeren ten aanzien van de bedragen die de overheid, de leden en de leerlingen aan de vereniging verschuldigd zijn waarbij de kosten van de incasso, alsmede rentekosten zoveel mogelijk aan de achterstallige debiteuren in rekening worden gebracht.
Zorgen voor een duidelijke relatie tussen de (extra) kwaliteit van het onderwijs in brede zin en de gemaakte kosten.








6. DE ADMINISTRATIEVE FUNCTIE



De administratieve functie van de vereniging dient om de uitvoering van de missie van de VPCO mogelijk te maken. Er zijn drie administratieve niveaus:

1. De verenigingsadministratie (contributie-inning; ledenbestand, bestuurszaken)

2. De bovenschoolsmanagement administratie (administratief beheer, personeels- administratie, salarisbetaling; subsidieverrekening);

3. De schoolgebonden administratie (wettelijk verplichte schooldocumenten, nodig voor de subsidieberekening).

De administratieve functie wordt zoveel mogelijk centraal uitgevoerd door het VPCO kantoor onder leiding van de administrateur en de directeur



Beleidsvoornemens

· De VPCO streeft ernaar de administratie te verbeteren en deze in te richten met gebruikmaking van digitale dataopslag en ICT.

· De VPCO zal er naar toe werken dat de ledenadministratie op het kantoor en de leerlingenadministratie op de scholen beter op elkaar afgestemd worden.

· De VPCO zal het salaris- en personeelsprogramma SAL 90 vervangen door Salomo.

· De VPCO zal meewerken aan de omzetting van de schoolgebonden wettelijke administratie van handmatig naar digitaal. De overheid zal hier de software voor leveren.

· De VPCO zal de procedures op het administratiekantoor op efficiency toetsen en - waar nodig - aanpassen.





7. HUISVESTING EN INRICHTING



· De 9 scholen die onder de VPCO ressorteren hebben te kampen met veel achterstallig onderhoud.

· De (overheids) Stichting Scholen Onderhoud (SOS) heeft een gelimiteerd budget om het achterstallig onderhoud in te halen. Daarnaast zijn er bouwkundige aanpassingen vereist om de onderwijsinnovaties te implementeren. (Nederlandse Financiering)

· De overheid heeft een scholenplan voor Curaçao opgesteld (Lobo & Rayman) dat aangeeft hoe de scholen voor Funderend Onderwijs en VSBO op het eiland verspreid en ingericht zullen worden.

· Om een overzicht te verkrijgen van de situatie heeft het bestuur een gedetailleerd situatieplan laten opmaken door IMD voor het Marnix Complex (Rio Canario) en het Albert Schweitzer Complex te Salina.

· Daarnaast heeft het bestuur geïnvesteerd in het verbouwen van de directie faciliteiten van haar scholen voor VSBO om de fusie van haar 2 Mavo’s en 2 BVO scholen mogelijk te maken.

· Een bouwcommissie uit het bestuur houdt het toezicht op alle bouwactiviteiten. Deze voortvarende aanpak van het bestuur heeft er voor gezorgd dat de VPCO de meeste huisvestingsproblemen beheersbaar heeft gemaakt.



Beleidsvoornemens



· De VPCO streeft naar scholen te beheren die

1. volledig toegerust zijn om kwaliteitsonderwijs te leveren,

2. een veilige en prettige leeromgeving vormen,

3. schoon en goed onderhouden zijn.



· De VPCO streeft ernaar om:

1. het reguliere en achterstallige onderhoud structureel aan te pakken in samenspraak met de SOS in een korte en lange termijnplanning.

2. op alle gewenste locaties vaklokalen te realiseren.

3. de sanitaire voorzieningen daar waar nodig te verbeteren.

4. een goed masterplan voor de herindeling van de Funderend Onderwijs locaties te laten opstellen.

5. de inrichting en het meubilair aan te passen aan de eisen van het moderne onderwijs.

6. de leermiddelen en schoolboeken te optimaliseren en strategieën te bedenken hoe de stijgende kosten beheersbaar blijven, dan wel gefinancierd kunnen worden.





8. INFORMATIE EN COMMUNICATIE TECHNOLOGIE



De VPCO heeft de laatste 5 jaren de toepassing van ICT als speerpunt van haar beleid gehad. Dit heeft tot resultaat gehad dat de VPCO thans beschikt over een aantal goed geoutilleerde computerlokalen met snelle internet verbindingen en dat men in bijna alle klassen van Basis-, Kleuter en Speciaal Onderwijs over PC’s kan beschikken. De leerkrachten hebben basisscholing (DOR) ontvangen en worden verder nageschoold in het gebruik van ICT in het onderwijs. Voor wat ICT beleid en faciliteiten betreft, loopt de VPCO voorop in het onderwijsveld. Dit alles is mogelijk gemaakt door grote donaties en door investeringen van het bestuur.



Beleidsvoornemens



· De VPCO streeft er naar ICT steeds meer in te zetten als een toegevoegde waarde aan het kwaliteitsonderwijs.

· ICT is geen doel op zich maar een middel om hogere doelen te bereiken:

- onderwijs op maat

- het ontwikkelen van een ‘global’ bewustzijn

- voorbereiding op de arbeidsmarkt.

· De VPCO zal haar administratie zoveel mogelijk digitaliseren

· De VPCO zal met voortvarendheid uitvoering blijven geven aan haar ICT beleid en beheer.






Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu