VPCO


Ga naar inhoud

Frederikstraat

De vereniging > Verleden en heden

Frederiksstraat

Op 5 mei schrijft het bestuur een brief aan de Gouverneur van Curaçao. Daarin zegt het bestuur dat het op de hoogte is van de bouwplannen voor een school op Weis Afo. Het bestuur stelt voor deze bouwplannen in te ruilen voor een toezegging aan de V.P.C.O. om in dezelfde omgeving een school te mogen bouwen. Het bestuur vindt de omgeving van Rio Canario echter beter geschikt. De toenmalige secretaris van de vereniging, de heer Klapwijk, was in dienst bij C.P.I.M. en waarschijnlijk waren er al contacten met C.P.I.M. over het beschikbaar stellen van het stuk erfpachtsgrond tussen de Emmakerk en het voormalige Amerikanenkamp aan de vereniging. Gezien de urgentie van het starten van een nieuwe school stelt het bestuur aan de Gouverneur voor om in vervolg op een toezegging van 1944 een aantal lokalen van een bestaand schoolgebouw ter beschikking te stellen aan de vereniging. Volgens het Bestuur van de Nederlandse Antillen kan een deel van een in aanbouw zijnde schoolgebouw in de Frederikstraat ter beschikking gesteld worden aan de vereniging. In de Staten bestaat hiertegen echter bij enkele leden bezwaar. Door tussenkomst van dr. W.J. Goslinga vindt men een tussenoplossing. Aan het gebruik van het gebouw wordt een limiet verbonden van 2 jaar en de voorwaarde dat men met tenminste 6 klassen start. De voorbereidingen kunnen beginnen. Op voorstel van dr. Goslinga kiest men als naam "Marnix van St. Aldegonde", kortweg Marnixschool. Voor de opening moeten op het laatste moment nog heel wat voorbereidingen plaatsvinden. Zo is op 5 september de electriciteit zelfs nog niet aangesloten.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 9 september om 16.30 uur. De heer De Boer bedankt in zijn openingsrede iedereen die bij de totstandkoming zijn medewerking heeft verleend. Hij eindigt met de woorden: "Vivat, Crescat, Floreat, Marnixschola nostra, Sol Deo Gloria"

Hierna opent de vertegenwoordiger van de Gouverneur de heer drs. Newton de school officieel door drie slagen op de schoolbel. Na afloop van de toespraken is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Uit het kasboek blijkt dat de kosten van de opening inclusief de foto's en de filmopname nafl. 375,20 bedroegen (de Antilliaanse gulden was destijds ongeveer 2 Nederlandse guldens waard). Op 12 september start de heer Johannes Zoutman als eerste hoofd van de Marnixschool met 5 tijdelijke leerkrachten met de lessen. Jo Zoutman was, voor hij hoofd werd van de Marnixschool, hoofd van de Johan Mauritsschool. De heer Zoutman is een optimistisch man die zich niet door de moeilijkheden uit de begintijd (de hele dag het geluid van een draaiende betonmolen, gebrekkige ventilatie en leerlingen die door het gebrekkig busvervoer soms een uur te laat komen) uit het veld laat slaan. Zijn devies is: "Tijdverlies is tijdwinst." Jo Zoutman overlijdt plotseling op 38 jarige leeftijd op 31 juli 1953. Hij wordt opgevolgd door de heer W. Meyering.


Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu