Werken bij de VPCO – Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden

Wanneer je bij de VPCO komt werken, bieden we je een pakket aan arbeidsvoorwaarden. Hoe jouw arbeidsvoorwaarden er uit ziet, hangt van een aantal factoren af.

 

Salaris: inschaling op basis van ervaringsjaren

De bezoldigingsregeling wordt jaarlijks door het Ministerie van Onderwijs geëvalueerd en indien nodig aangepast. De inschaling in de O-salarisschalen hangt af van het type onderwijs en het aantal ervaringsjaren.

 

Inschaling in O-16 indien:

  • Werkzaam als leerkracht-A in het Funderend Onderwijs
  • Werkzaam als docent-A op het VSBO

Inschaling in O-17 indien:

  • Werkzaam als leerkracht-B in het Funderend Onderwijs
  • Werkzaam als docent-B op het VSBO
  • Werkzaam als 2e graad docent in het HAVO/VWO onderwijs

Inschaling in O-18 indien:

  • Werkzaam als leerkracht-C in het Funderend Onderwijs
  • Werkzaam als docent-C op het VSBO
  • Werkzaam als 1e graad docent in het HAVO/VWO onderwijs

 

Wanneer je nog niet je lesbevoegdheid hebt, is het soms toch al mogelijk om te starten in het voortgezet onderwijs. Dit betekent wel dat je in een lagere O-schaal wordt geplaatst totdat je de lesbevoegdheid hebt. Deze regeling duurt maximaal twee jaar.

 

Ook de andere functies op de scholen, zijn ingedeeld in een functieschaal. Zie de bezoldigingsregeling voor alle details.

 

Trede binnen de O-schalen

De trede binnen de salarisschaal wordt bepaald aan de hand van het aantal hele jaren (12 maanden) relevante werkervaring in het onderwijs. Als voorbeeld; indien een medewerker in totaal 12 jaar fulltime onderwijs heeft verzorgd op een school, dan wordt trede 13 toegekend. Indien iemand nog géén relevante werkervaring heeft start hij in trede 01.

 

De VPCO wordt jaarlijks gecontroleerd door het Ministerie van Onderwijs of de juiste inschaling is toegepast.

 

A-schalen

Bovenschools personeel worden ingeschaald aan de hand van de bezoldigingsregeling voor ambtenaren, oftewel een A-schaal. Ook dan bepaalt het aantal ervaringsjaren de trede binnen de schaal.

 

Fulltime of Parttime

In principe ontvangt iedereen een volledige betrekking. In het FO en VSBO gaat het om 32 lesuren (deze zijn niet gelijk aan klokuren!), op HAVO/VWO en SBO-scholen is een volledige betrekking 27 lesuren.  De werkdag bestaat uit gebonden uren en ongebonden uren. De gebonden uren geef de medewerker les. De ongebonden lesuren werkt de medewerker op school of vanuit huis voor het uitvoeren van werkzaamheden, zoals vergaderen, voorbereiden van de lessen, nakijkwerkzaamheden, opstellen proefwerken etc.

 

In het FO onderwijs wordt er les gegeven van 07:15 of 7:30 uur tot 12:15 of 12:30 uur. De leraren blijven op school tot minimaal 13:15 uur. Wanneer een medewerker parttime werkt, worden de gebonden en ongebonden uren naar rato verrekend of eventueel aanvullende afspraken gemaakt.

 

Vakantiedagen

Docenten, leraren, amanuensissen en TOA’s van de VPCO scholen genieten vakantie op de momenten dat leerlingen dit ook doen. De schoolvakanties worden jaarlijks door de overheid vastgesteld. Docenten en leraren worden verwacht zes dagen van de vakantie ter beschikking van de VPCO/school te staan voor onderwijskundige, organisatorische of ontwikkelingsactiviteiten.

 

Onderwijsondersteunend (behalve amanuensissen en TOA’s), niet-onderwijzend en bovenschools personeel ontvangen een aantal verlofdagen op basis van de salarisschaal behorende bij de functie. Aantal vakantiedagen op (kalender)jaarbasis bij een volledige betrekking:

  • O-schaal 10 t/m 16: 19
  • O-schaal 17 t/m 18: 22
  • A-Schaal 1 t/m 5: 19
  • A-Schaal 6 t/m 9: 22
  • A-Schaal 10 t/m 13: 25
  • A-Schaal 14 t/m 17: 28

 

Ook op de vastgestelde feestdagen zijn alle medewerkers vrij:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Goede Vrijdag
  • 1ste en 2de Paasdag
  • Koningsdag (27 april)
  • Dag van de Arbeid (1 mei)
  • Hemelvaartsdag
  • Dia de Bandera (2 juli)
  • Dia di Pais Korsou (10 oktober)
  • 1ste en 2de Kerstdag (25 en 26 december)

 

Deelname aan het APC Pensioenfonds

Op Curaçao is het niet voor alle werkgevers verplicht om deelname aan een pensioenfonds aan te bieden. Ook niet voor alle werkgevers in het onderwijs. Omdat de VPCO 'bekostigd onderwijs' is, zijn wij wel verplicht om onze medewerkers deel te laten nemen aan het APC Pensioenfonds. Nieuwe medewerkers worden daarom aangemeld bij het APC Pensioenfonds. De VPCO betaald 2/3 van de pensioenpremie, de medewerker 1/3 deel.

 

Ziektekostenverzekering bij de SVB

Medewerkers die meer dan 50% van een voltijdsdienstverband werken, kunnen gebruik maken van de Aanvullende Ziektekostenverzekering bij de SVB. Werk je minder dan 50%, dan heb je recht op de basisverzerzekering.

 

Vakantietoelage

Lang niet alle bedrijven op Curaçao bieden vakantiegeld aan hun medewerkers aan. Aan de collega's van de VPCO wordt de vakantietoelage alleen uitgekeerd indien de overheid hiertoe overgaat. De VPCO heeft hier geen zeggenschap in. Het is daarom geen vast onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Wanneer de overheid positief beslist, bedraagt de toelage over het algemeen 6% van het bruto jaarsalaris. De toeslag wordt achteraf in juni uitgekeerd.

 

Kindertoelage

Medewerkers van de VPCO ontvangen een maandelijkse kindertoelage voor ieder minderjarig kind en/of studerende kinderen.

 

Ontwikkelingsmogelijkheden

De VPCO hecht veel waarde aan een goed ontwikkelings- en nascholingsbeleid voor haar medewerkers. Per school is er een budget beschikbaar dat hiervoor kan worden aangesproken. Alle nascholingsactiviteiten worden vastgelegd in het register "Progressus".

 

Nieuwe collega's die nog geen Papiamentu spreken, krijgen aan het begin van het schooljaar 10 lessen aangeboden om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen.

 

Vanuit het buitenland naar Curaçao

Verblijf je op dit moment nog in het buitenland, maar ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om bij de VPCO op Curaçao te werken? Lees dan over de mogelijkheden van de "Uitzendregeling" die de VPCO wellicht aan jou kan bieden!