Home » Het Groeilab

Het Groeilab

 

Algemeen

Op de ASFO is het streven om alle kinderen de ruimte te geven om hun talenten te ontwikkelen op zowel cognitief, sociaal-emotioneel als creatief gebied. Iedere groepsleerkracht zet zich hier iedere dag optimaal voor in, maar sommige kinderen hebben de behoefte om op een andere manier te leren, die niet altijd haalbaar is in de eigen klas. In Het Groeilab krijgen de kinderen op een andere manier les vanuit de meervoudige intelligenties en executieve vaardigheden, zodat ze zich op hun eigen niveau verder kunnen ontwikkelen. Aan de hand van verschillende (praktische) opdrachten, proefjes en projecten krijgen de kinderen verschillende tools aangeleerd, welke ze weer kunnen toepassen in de eigen klas en in het dagelijks leven.
Het Groeilab bestaat uit twee verschillende delen.

 

De lessen
Eén keer per week geeft juf Jennifer les in Het Groeilab. Dit Groeilab is bedoeld voor cognitief sterke leerlingen waarbij de uitdaging in de klas niet voldoende of niet voldoende passend is. Leerlingen die cognitief sterk zijn, missen soms bepaalde executieve vaardigheden. Denk hierbij aan samenwerken, concrete ideeën uitwerken op papier en doorzettingsvermogen. In de klas heeft de leerkracht hier niet altijd de tijd voor, dus in Het Groeilab besteden we tijdens de lessen aandacht aan deze vaardigheden, zodat de kinderen zich hier in kunnen ontwikkelen.

Tijdens Het Groeilab krijgen de leerlingen een gevarieerd aanbod dat aansluit bij de verschillende executieve vaardigheden. We zullen bijvoorbeeld proefjes en experimenten doen, maar ook uitdagende opdrachten waarbij doorzettingsvermogen erg belangrijk is, projecten waarbij de leerlingen moeten leren samenwerken of vraagstukken waarbij de leerlingen uit hun eigen comfortzone moeten gaan.

 

Eén keer per week geeft juf Joyce les in Het Groeilab. Dit Groeilab is bedoeld voor kinderen die op cognitief gebied veel uitdagingen en problemen tegenkomen. Kinderen die moeite hebben met de vakken, het leren voor toetsen en het onthouden van de denkstappen tijdens de reguliere lessen, kunnen hun motivatie en zin in school verliezen. Hierdoor stralen zij minder goed dan dat we zouden willen. In Het Groeilab zetten we deze leerlingen weer in hun talent waardoor ook zij school een leuke plek vinden en zij gaan stralen op een manier die bij hen past. Denk hierbij aan praktische lessen waarbij het kind en zijn talent centraal.

Tijdens Het Groeilab krijgen de kinderen een gevarieerd aanbod dat aansluit bij de praktische kennis die deze leerlingen nodig hebben. We hebben bijvoorbeeld lessen met proefjes, experimenten maar ook zijn er kooklessen, zijn we veel bezig met de natuur en werken de kinderen veel samen. We hebben extra aandacht voor de positieve omgang met elkaar.

 

 

De leerkuil
De leerkuil is een metafoor om duidelijk te maken hoe het leerproces bij diep en grondig leren verloopt. In deze metafoor kun je laten zien hoe het leren van nieuwe dingen, of het onder de knie krijgen van nieuwe leerstof, gaat. We gebruiken de leerkuil om het leerproces aan de kinderen uit te leggen en geven tips bij de verschillende fasen. (Probeer het op een andere manier, laat het even los om vervolgens weer fris verder te gaan of vraag om hulp als het alleen niet lukt). We geven de leerlingen het gevoel dat ze met doorzettingsvermogen nieuwe dingen kunnen leren.