Home » Dr. Albert Schweitzer (VSBO) » Groep 8 » Informatie over klas 1

Informatie over klas 1

In onze schoolgids staat al heel veel informatie over onze school, maar wij hebben specifieke informatie bij elkaar verzameld speciaal voor de leerlingen die bij ons gaan starten in klas 1. Als je meer vragen hebt of nieuwsgierig bent naar onze school, ben je welkom op onze open dag. Als je de open dag gemist hebt, kan je ook altijd even bellen, langskomen of mailen om je vragen te stellen:

 

Telefoonnr.: 05999-4612019

Adres school: Nieuwe Pareraweg  #20

Email adres: infoascp@vpco.org

 

 

Rooster

 

In de introductieweek krijg je het rooster uitgedeeld. Op je rooster staat welk vak je op welk tijdstip krijgt, in welk lokaal je moet zijn en van welke docent je dat vak krijgt. Elke dag ziet er anders uit. De ene dag ben je eerder klaar met school dan de andere dag. Tussendoor heeft de hele school 20 minuten pauze. Tijdens de pauze kan je je brood eten en even gezellig kletsen met elkaar. In de pauze is onze schoolkantine open, daar kan je met cash geld lekkere broodjes, snacks en drinken kopen als je wil.

 

Hieronder staan onze lestijden:

1e lesuur – 7:30-8:15 uur

2e lesuur – 8:15-9:00 uur

3e lesuur – 9:00-9:45 uur

4e lesuur – 9:45-10:30 uur

Pauze – 10:30- 10:50 uur

5e lesuur – 10:50-11:35 uur

6e lesuur – 11:35-12:20 uur

7e lesuur – 12:20-13:05 uur

8e lesuur – 13:05-13:50 uur

 

Om 7:25 uur gaat de eerste schoolbel en moeten alle leerlingen binnen de schoolpoort zijn, zodat je op tijd in het lokaal bent. Om 7:30 uur gaat de tweede schoolbel en begint het eerste lesuur. Aan het begin en het eind van elk lesuur gaat er een schoolbel. Je hebt ongeveer 5 minuten de tijd om naar het andere lokaal te lopen, daarna gaat er een tweede bel. Bij de tweede bel moet je in het volgende lokaal zijn, anders ben je te laat. Wij vinden het heel belangrijk dat je leert om op tijd te zijn.

 

 

Huiswerk en toetsen

 

Van elk vak dat je volgt kan je huiswerk krijgen zoals opdrachten maken, verslagen/werkstukken maken, presentaties voorbereiden of leren voor een toets. Het huiswerk wordt door de docent aan de klas verteld en in het klassenboek opgeschreven. Je bent altijd zelf verantwoordelijk om het huiswerk in je agenda te schrijven op de juiste dag, zodat je het niet vergeet! Als je ziek geweest bent, vraag je meteen zodra je terug bent op school welk huiswerk je gemist hebt aan je klasgenoten of mentor.  Het is nooit zo dat je geen huiswerk hebt! Als de docent niks gezegd heeft over huiswerk, kan je zelf altijd thuis herhalen wat je in de les geleerd of gemaakt hebt. Toetsen worden altijd een week van tevoren opgegeven, zodat je genoeg tijd hebt om te leren. Wanneer je iets snapt van je huiswerk ga je dat meteen vragen bij je docent, wacht er niet mee totdat je een onvoldoende voor een toets krijgt.

 

De klas

 

Op de laatste introductiedag hoor je in welke klas je geplaatst bent en krijg je het rooster dat bij die klas hoort. In principe blijf je vervolgens de rest van het schooljaar in dezelfde klas en volg je alle lessen samen met deze klas.

 

Elke klas heeft zijn eigen mentor voor het hele schooljaar. Dit is meestal een docent waarvan je ook een ander vak krijgt op je rooster. Elke week staat er een begeleidingsuur op je rooster waarin de klas samen met de mentor dingen bespreekt die gebeurd zijn in de klas of die belangrijk zijn voor de klas. De mentor helpt je met al je vragen en houdt je ouders op de hoogte hoe het met jou gaat op school. Wanneer je problemen hebt kun je altijd bij je mentor terecht!

 

 

Het zorgteam

 

Ons zorgteam bestaat uit docenten die extra hulp of begeleiding geven aan leerlingen die dat nodig hebben. Leerlingen met dyslexie of andere leeruitdagingen worden aangemeld bij het zorgteam. Als je je mentor niet kan vinden of er even niet is, kan je altijd ook bij het zorgteam terecht. Naast het begeleiden van leerlingen zorgt het zorgteam dat iedereen zich aan de schoolregels houdt, zodat er orde en rust is in de school.

 

Boeken

 

Alle leerlingen krijgen tijdens de introductiedagen in de eerste week van school hun boeken. De boeken die je krijgt zijn niet van school, de boeken krijg je te leen van de overheid (FMS). Je ouders moeten daarom eerst een contract tekenen over de bruikleen van de boeken. Op de eerste schooldag krijg je een brief waarop staat wanneer je je boeken kunt ophalen op school. Er zijn een aantal dingen belangrijk betreffende het ophalen en gebruiken van de boeken:

 

  • Je krijgt een grote en zware stapel boeken in één keer mee als je je boeken komt ophalen, dus neem twee grote en stevige tassen mee.
  • Het is verplicht om je naam voorin alle boeken te schrijven en alle boeken te kaften met stevig kaftpapier (geen kranten!) Hier wordt door docenten streng op gecontroleerd.
  • Zorg dat je een stevige schooltas hebt, zodat je boeken goed beschermd blijven en niet zo snel kunnen beschadigen.
  • Wanneer je toch schade aan je boeken veroorzaakt hebt, loop je kans dat je een boete krijgt aan het einde van het schooljaar wanneer je je boeken weer inlevert.
  • Er mag NIET geschreven worden in de (werk)boeken, ook niet met potlood!

 

Je hoeft gelukkig niet elke dag al je boeken mee te nemen naar school. Je ziet op je rooster welke vakken je de volgende dag hebt en alleen die boeken neem je mee.

 

Materialen

 

Behalve de boeken heb je natuurlijk nog meer materialen nodig om je werk te kunnen maken op school. Hieronder vind je een lijst welke materialen verplicht zijn om aan te schaffen en bij je te hebben:

 

  • Schoolagenda
  • Etui met pennen (zwart en/of blauw), potlood, gum, geodriehoek, kleurtjes, puntenslijper, passer, lijmstift.
  • Rekenmachine model: Casio
  • A4 schriften met ruitjes van 1cm bij 1cm (3x)
  • A4 en/of A5 schriften met lijntjes (10x)
  • Muziekschrift (verkrijgbaar in elke boekhandel)
  • Snelhechters / Leitz mapjes (10x)

 

 

Vakken

 

Je hebt allerlei verschillende vakken in je rooster staan en daarbij ook heel veel verschillende docenten. Het ene vak krijg je maar 1 lesuur per week, terwijl je een ander vak wel 4 lesuren per week kan krijgen. Voor elk vak heb je verschillende materialen of boeken nodig, dit word allemaal uitgelegd aan je in de eerste lesweek.

 

Hieronder vindt je alvast een overzicht van de vakken die je in klas 1 kan krijgen:

 

Afkorting: Vak:
Ne Nederlands
En Engels
Pa Papiamentu
Sp Spaans
Wi Wiskunde
Bi Biologie
Mm Mens&Maatschappij
Vz Verzorging
Gd Godsdienst
Lo Lichamelijke opvoeding (gym)
Pro projectles.
daarin zitten de vakken:
Drama (toneel), Muziek, Beeldende vorming, rekenen en techniek
Inf Informatica (computerles)
Be Begeleiding (mentoruur)
Ta Taallessen (ter ondersteuning van alle talen)

 

Uiterlijke verzorging

 

Leerlingen die op onze school zitten, zien er netjes verzorgd uit en dragen allemaal hun schooluniform. Het schooluniform moet je aanschaffen bij onze leverancier. Hierover ontvang je informatie zodra je inschrijving op onze school definitief is gemaakt. Zelf moet je zorgen voor een zwarte of donkerblauwe effen jeans (zonder strepen/ gaten/ versieringen/ vlekken etc.) die tot over je enkel komt en kets (sneakers) met sokken.

 

De haren van de jongens zijn kort geknipt (mag niet over de wenkbrauw komen als het haar naar voren gehaald wordt). Ingeschoren streepjes of figuurtjes en dreads of vlechtjes zijn niet toegestaan. De haren van alle leerlingen moeten een natuurlijke haarkleur hebben.

 

Tot slot willen wij je alvast heel veel succes toewensen met alle voorbereidingen en zien we je graag op de eerste schooldag op donderdag 20 augustus 2020.