Nieuws VPCO

Standpunt VPCO betreffende Carnaval, Halloween en het Sinterklaasfeest.

In dit schrijven is het standpunt van de VPCO betreffende Carnaval, Halloween en het Sinterklaasfeest verwoord.


Algemeen

  • We erkennen dat er binnen onze schoolvereniging, dat willen zeggen onder onze collega’s, de ouders en de leerlingen verschillend over Carnaval, Halloween en het Sinterklaasfeest gedacht wordt.
  • In de Bijbel vinden we op het eerste gezicht niets terug als het om Carnaval, Halloween en het Sinterklaasfeest gaat. Als iets niet in de Bijbel staat, betekent dit niet dat iets ook gelijk fout is óf geen nadere doordenking behoeft.
  • Als VPCO willen we gematigd van karakter zijn: we geloven dat we verschillend over zaken kunnen én mogen denken. In ons denken en handelen is met name Romeinen 14 (NBV) richtinggevend, waar we kunnen lezen dat er verschil is tussen gelovigen of iets wel of niet mag.[2] De een gelooft dat hij alles mag eten, maar iemand die een zwak geloof heeft eet alleen groenten. [3] Wie alles eet mag niet neerzien op iemand die dat niet doet, en wie niet alles eet mag geen oordeel vellen ove iemand die dat wel doet, want God heeft hem aanvaard. (…) [5] De een beschouwt bepaalde dagen als een feestdag, voor de ander zijn alle dagen gelijk. Laat iedereen zijn eigen overtuiging volgen. [6] Wie een feestdag viert, doet dat om de Heer te eren; wie alles eet doet dat om de Heer te eren, en hij dankt God voor zijn voedsel. Wie iets niet wil eten, laat het staan om de Heer te eren, en ook hij dankt God.
  • Belangrijk is dat Paulus aangeeft dat we voorzichtig moeten zijn met ons oordeel en het er vooral om gaat over en weer rekening met elkaar te houden.[13] Laten we elkaar daarom niet langer veroordelen (…). [14] Omdat ik één ben met de Heer Jezus weet ik, en ben ik ervan overtuigd, dat niets op zichzelf onrein is, maar dat iets onrein is voor wie het als onrein beschouwt. [15] Als u dus uw broeder of zuster kwetst door wat u eet, handelt u niet langer overeenkomstig de liefde. (…)  [19] Laten we daarom streven naar wat de vrede bevordert en naar wat opbouwend is voor elkaar. 
  • Het is van Carnaval, Halloween en het Sinterklaasfeest moeilijk te achterhalen wat nu precies de exacte oorsprong is. Er zijn verschillende verhalen, waarbij de een de religieuze en de ander de culturele elementen benadrukt. Wij als VPCO kiezen ervoor om het ‘samen vieren’ te benadrukken. Samen vieren werkt verbindend.
  • We vieren op onze scholen primair de bekende christelijke feesten (Kerst en Goede Vrijdag i.c.m. Pasen). We laten de scholen vrij om aanvullend aandacht te besteden aan andere niet christelijke feesten, mits niet strijdig met onze identiteit. Aanvullend betekent niet ‘in plaats van’, het vieren van andere feesten mag niet ten koste gaan van de bekende christelijke feesten. Oftewel: eigen initiatieven van de scholen om andere feesten te vieren wordt toegestaan, maar niet vanuit de VPCO gepropageerd of actief ondersteund, bijvoorbeeld met financiële middelen of PR.
  • Feesten zijn geen doel op zich. Dit betekent dat de aandacht die aan feesten geven wordt passend moet zijn. Leerlingen komen primair naar school om onderwijs te ontvangen, dat kan en mag aangevuld worden met andere activiteiten en festiviteiten, maar het mag het primaire proces niet gaan overvleugelen en niet ten koste gaan van de leerprestaties. Zulks naar oordeel van de algemeen directeur en/of de desbetreffende directie. Kortom, het vieren van feesten mag niet een te grote belasting zijn voor collega’s of leerlingen die meedoen, zowel fysiek als financieel.
  • Wij respecteren het als ouders, leerlingen en/of collega’s principiële bezwaren hebben tegen het meevieren van andere feesten dan de bekende christelijke feesten. Van collega’s en leerlingen wordt deelname aan christelijke vieringen en christelijke feesten wel verwacht, omdat deze onlosmakelijk verbonden zijn met de identiteit van de VPCO.

Carnaval

  • Voor velen op Curaçao is Carnaval een cultureel feest. De VPCO heeft geen bezwaar als er vanuit haar scholen aandacht wordt besteed aan de culturele viering van Carnaval, mist de uiting ingetogen is.
  • Verkleden bij Carnaval is toegestaan, maar we houden rekening met elkaar. Dus geen angstaanjagende of aanstootgevende (opruiende teksten, erotiserend, etc.) kleding.
  • Op onze FO scholen wordt er geen Carnavalsmuziek gedraaid.
  • Bij de keuze van thema’s, bijvoorbeeld tijdens deelname aan een optocht, wordt gekozen voor een thema dat niet conflicterend is met onze identiteit, zulks na oordeel van de algemeen directeur en/of de desbetreffende schooldirectie.

Halloween

  • Op de scholen van de VPCO geven wij op geen enkele wijze aandacht aan Halloween, omdat er overduidelijk een relatie is met de geestenwereld en het dodenrijk, waar de Bijbel afwijzend tegenover staat.

Sinterklaasfeest

  • De VPCO heeft geen bezwaar als er vanuit haar scholen aandacht besteed wordt aan het Sinterklaasfeest.
  • In onze communicatie vermijden wij woorden die gevoelig liggen, zo spreken wij niet (meer) over ‘goed heiligman’, maar over Sinterklaas.
  • We leggen het bij de ouder(s)/verzorger(s) neer om vanuit hun overtuiging al dan niet hun kinderen te vertellen of Sinterklaas echt bestaat of dat het slechts een verhaal is.
  • Een kleur mag nooit een belemmering zijn om samen feest te vieren. Piet kan bij ons alle kleuren hebben. We vertrouwen erop dat onze schooldirecties hier met wijsheid en creativiteit mee om gaan.