Home » Dr. Albert Schweitzer (VSBO) » Instoom 3/4 » 7e vak/ perspectief havo

7e vak/ perspectief havo

 

Om na het behalen van het VSBO TKL diplomadoor te kunnen stomen naar het havo moet een leerling een extra (7e) vak hebben gevolgd, waarmee doorstroom naar het havo mogelijk is. Het niveau van het onderwijs op het havo is hoger dan op VSBO. Wij stellen daarom eisen voor het mogen kiezen van een extra 7e vak. Uit ervaring weten wij namelijk dat wanneer een leerling al moeite heeft met de vakken op het VSBO of wanneer een leerling niet gemotiveerd en zelfstandig is dat de kans klein is dat hij/zij het havo daarna succesvol zal doorlopen. Aan de andere kant hebben we elk jaar leerlingen die doorstromen naar het havo en meestal met een goed resultaat. We kunnen zelfs met trots zeggen dat de afgelopen jaren al enkele malen de leerling die op Curaçao als best geslaagde het havo examen gehaald had een leerling was die daarvoor op onze school een VSBO diploma heeft gehaald.

 

Om in de TKL-leerweg een extra 7e examenvak te mogen kiezen, moet de leerling aan de volgende voorwaarden voldoen. Zonder dit extra 7e vak is doorstroom naar het havo na het behalen van het vsbo TKL diploma niet mogelijk.
In onze overgangsnormen van leerjaar 2 naar leerjaar 3 zijn voor het kiezen van het 7e vak de volgende aanvullende criteria opgenomen:

 

• Het totaal aantal punten voor de sectorvakken is minimaal 13, waarbij voor elk van de vakken minimaal een 6 behaald is.
• Het totaal aantal punten voor de vakken Nederlands en Engels is minimaal 13, waarbij voor elk van de vakken minimaal een 6 behaald is.
• Het gekozen vak moet een mogelijkheid bieden voor doorstroom naar het havo.
• De leerling ondertekent een verklaring waarin hij/zij verklaart het 7e vak bewust te kiezen en zich ervoor in te zetten voor alle vakken een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
• Indien een leerling voor punt 1 of 2 maximaal één punt tekort komt op één van de vakken is deze leerling bespreekgeval voor keuze van een extra 7e examenvak.

 

Algemene informatie voor de doorstroom naar het HAVO.
(deze informatie is gehaald uit het informatieboekje van de centrale verwijzingscommissie)

 

Welke leerling maakt een goede kans op de havo?
De eisen die het havo stelt, hebben te maken met de juiste studiehouding en motivatie. Een ander belangrijk aspect wordt gevormd door je capaciteiten. De betere TKL+-leerling is geschikt voor het havo. Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig studeert (vaak met behulp van een studiewijzer), je studie goed bijhoudt. Er worden meer vakken aangeboden dan op het vsbo, terwijl het totaal aantal lesuren in de week op het havo gelijk is gebleven: er moet dus harder gewerkt worden! Natuurlijk word je begeleid door je docenten, maar we werken wel toe naar meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

 

Het profielenonderwijs

Een profiel is een samenhangend onderwijsprogramma dat voorbereidt op een groep aansluitende opleidingen van het Hoger Beroeps Onderwijs (hbo). Deze opzet is te vergelijken met de ‘sectoren’ van het vsbo. De vsbo-leerling stroomt binnen in het 4e leerjaar van het havo. In het vierde en vijfde leerjaar havo wordt het profielenonderwijs aangeboden. Het profielenonderwijs wordt verdeeld in drie delen:

 

1. Het gemeenschappelijke deel is verplicht voor alle leerlingen en draagt bij tot de algemene vorming. De vakken van dit deel zijn: Papiamentu, Nederlands, Engels, algemene sociale wetenschappen, culturele &artistieke vorming, lichamelijke opvoeding en rekenen.
2. Het profieldeel wordt gevormd door drie vakken die voorbereiden op de vervolgopleiding. De vakken bieden een samenhangend onderwijsprogramma aan.
3. Het vrije deel wordt gevormd door ten minste één extra examenvak en het profielwerkstuk. Daarnaast kunnen scholen nog andere vakken aanbieden zoals begeleidingsles/mentoruur, godsdienst en oriëntatie op studie en beroep (loopbaan, oriëntatie en beroep / lob). De mogelijke keuzes kunnen per havo-school verschillend zijn.

 

 

 

 

Een leerling of ouder kan altijd contact opnemen met de decaan voor aanvullende informatie of om samen met de leerling naar zijn/haar specifieke keuzemogelijkheden te kijken.

De VPCO heeft een eigen havo/vwo school de dr. Albert Schweitzer havo/vwo. Zij geven elk jaar voorlichting op onze vsbo scholen over het doorstromen naar het havo na het behalen van het vsbo diploma. Ook werken wij nauw samen met de dr. Albert Schweitzer havo/vwo om de leerlingen optimale kansen op succes te bieden bij het doorstromen naar het havo.